Marije Metselaar Lassen

Biografie.

Ik ben autodidakt (1958). Begonnen met vormgeven in klei tijdens de lessen van Carla Wiersma van den Brandt (Beeldhouwster, Utrecht). Techniek, kijken, afstand nemen, opnieuw kijken, maar ook vrijheid van werken heb ik bij haar geleerd. Na een verhuizing naar Drenthe heb ik nog enige jaren les genoten van Eric Boot, die mij gestimuleerd heeft in mijn verdere ontwikkeling. Ik ben gaan experimenteren met het werken in was, mallen maken en gietwerk.

Het maken van objecten in ijzer en roest ontstond door mijn verdere zoektocht in vormgeving. Een lasopleiding heb ik gevolgd in de Stadswerkplaats in Groningen, waar ik nog af en toe ben om te plasmasnijden. Het laswerk doe ik inmiddels in mijn eigen werkplaats in Bronneger.

Werkwijze

Ik heb geen gedachten als ik werk.
Veel plezier beleef ik aan het proces van vormgeven, het onderweg zijn.
Geen directe gerichtheid op het eindproduct, omdat ik dan niet meer vrij ben in mijn handelen.
Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken in klei en was, vormen te maken die al werkende ontstaan, of uiting geven aan iets wat ik tussen mensen of aan mensen waarneem; een houding, emotie of uitdrukking.
Mijn abstracte beelden zijn onpersoonlijk, vormen zich al doende, steeds kijkende naar welke lijn, welke vorm, welke restruimte klopt. Daarna worden ze afgegoten in brons bij de bronsgieter.
Daarnaast maak ik objecten in ijzer/staal en roest. Ik ervaar daarin de uitdaging om beweging en emotie te geven aan het relatief onbuigzame materiaal. Dit doe ik via plasmasnijden en lassen.
De ijzerobjecten ontstaan tijdens het snijden, combineren van brokstukken en lassen. Het resultaat is daardoor altijd verrassend voor mij.

IJzer-staal objecten zijn uiteraard unica.
Bronzen zijn soms in een oplage van (max) 7 stuks.

Lid van de Kunstenaarsgroep Morene & Veen.